Paul Buță
Paul Buţa este unul dintre cei mai cunoscuţi artişti creatori de măşti populare din România. La Tuluceşti, în satul Şiviţa, și-a ridicat “Vatra cu dor” – o “gospodărie tradiţională funcţională”. Un muzeu cum altul nu-i, unde exponatele pot fi atinse şi chiar folosite pentru a li se învăța rostul. Din “Vatra cu dor” se răspândesc în lume măştile populare. Pentru că valoarea măştii se-arată când e jucată, nu când şade-n cui, Paul Buţa şi-a jucat măştile la Veneţia, la Paris, la Londra… iar unde n-a putut ajunge, s-au găsit alţii. De pildă, în Los Angeles, actorii din serialul “Lucifer” le-au jucat pe ritmurile trupei “Subcarpaţi”. Jurnalistul britanic Charlie Ottley şi echipa “Wild Carpathia” au învăţat jocul măştilor chiar de la Paul Buţa, în “Vatra cu dor”. Acolo au fost omeniţi cu nişte “chiperi cu smântână”, după rețeta bunicii lui Paul Buţa, din Rai. A fost mai mult decât “Flavours of Romania”, l-au lăsat cu străchinile goale!
Ansamblul Folcloric “ Cununița Satului “ - Liești, Galați
Cu bucurie și pasiune, ansamblul folcloric “ Cununița Satului “ aduce la viață frumusețea dansurilor tradiționale din Moldova. Tinerii artiști îmbracă cu mândrie portul tradițional, iar pe scena se desfășoară un spectacol plin de energie, culoare și tradiție. Fiecare mișcare și fiecare costum spun o poveste a moștenirii culturale, aducând în prim plan bogăția artistică a regiunii Covurluiului.
Ansamblul folcloric “Zboina” din Soveja
Ansamblul duce mai departe tradițiile, portul și dansul tradițional sovejan. Este alcătuit din membrii de toate vârstele și are ca scop promovarea stațiunii Soveja atât în țară, cât și peste hotare.
Ansamblul Folcloric Păunița - Bistrița-Năsăud
Ansamblul Folcloric „Păunița” funcționează sub egida Centrului Cultural „Iustin Sohorca” Sângeorz-Băi condus de domnul manager prof. Florin Hodoroga.
Este un colectiv artistic format din tineri, majoritatea elevi ai localităţii, structurat pe grupe de dansatori cu vârste diferite. Membrii ansamblului, dansatori, solişti vocali şi instrumentişti, pun în scenă bogatele tradiţii locale, promovându-le în plan județean, național și internațional.
Activitatea folclorică a Ansamblului a început odată cu înfiinţarea Căminului Cultural în anul 1953, denumirea ansamblului, ,,Păunița”, fiind primită în anul 1971, când pentru prima dată ansamblul a ieşit peste hotare, în Franţa la Festivalurile internaţionale de la Chanzeaux şi Nancy, câştigând Marele Premiu.
Ansamblul Folcloric Studențesc “ Bucur “ al USAMV București
Ansamblul folcloric studentesc de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București este o reprezentare vie a diversității culturale a României. Într-o armonie a pasiunii și dedicării, studenții USAMV, provenind din toate regiunile țării, îmbracă cu mândrie portul tradițional românesc. Prin dansuri pline de emoție, transmit nu doar frumusețea moștenirii noastre, ci și spiritul comunității și unitatea în diversitate.
Ansamblul Folcloric Felszeg Gyöngye
Ansamblul Folcloric Felszeg Gyöngye activează din anul 1994. La început au venit instructorii de dans de la tabăra de dans anuală ca să se ocupe de tinerii ambițioși. Din 2001 ansamblul a fost preluat de Péntek Ferenc, unul dintre primii dansatori ai satului, care a pus accent pe învățarea dansurilor din Văleni, Sâncraiu și Nearșova.
În cadrul targului Vatdor, Ansamblul Folcloric Felszeg Gyöngye au reprezentat prin dans și port tradițional GAL Napoca Porolissum.
Ansamblul Folcloric "Spicul" - Siliștea, Brăila
Ansamblul folcloric “Spicul” din Siliștea, județul Brăila, aduce laolaltă frumusețea și diversitatea dansurilor tradiționale din întreaga Românie, cu accent deosebit pe zonele Munteniei și Moldovei. Situată la confluența celor două regiuni istorice, comuna Silistea devine astfel o punte culturală prin intermediul acestui ansamblu, reprezentând bogăția moștenirii folclorice a țării.
Ansamblul folcloric Spicul se înființează în anul 2013, la sfârșitul lunii februarie, la inițiativa domnului primar, Ilie Efteme și a doamnei profesor Săndica Damache, educatoare în satul Siliștea. La început ideea aprins contur cu regretatul maestru-coregraf Gheorghe Mihalache, astazi fiind coordonați de prof. Săndica Dămache, Ansamblul are în componență 2 grupe de dansatori, pe 2 categorii de vârstă, 6-11 ani și 12-17 ani, un grup de croșetat, inființat în acest an, în vederea transmiterii meșteșului popular și al păstrării acestuia, iar ocazional colaborează cu soliști de muzică populară ai județului Brăila.
Participări la cateva dintre concursurile și festivalurile importante:
- “Lada de zestre” 2013- 2022 – a participat la 9 editii, ocupând locurile I și II;
- “La porțile dorului” 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018;
- ,,Festivalul de Florii”, “Festivalul Salcâmului”, “Festivalul tradițiilor românești”, “Pechea, Galați”, “Sezătoarea folclorică de la Măxineni”, “Șezătoarea folclorică de la Pechea”;
- “Festivalul internațional de la Zărnesti”, locul II;
- “Festivalul Internațional de la Ohrid, Macedonia”, locul I;
- Zile ale comunelor din localitate, din județ și alte județe;
- Evenimente caritabile de sărbători si nu numai;
- “Festivalul de Sănziene”, de la Suceava, 2023, premiul juriului;
- Festivaluri în Bulgaria, Grecia alături de GAL Lunca joasă a Siretului.
Proiect finanțat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului, Serviciul Dezvoltare Comunitară din cadrul Direcției Generale Guvernare Deschisă, Relații Publice și Cooperare
Partener digitalizare Vatdor:
Vatdor 2023 | Toate drepturile rezervate
Proudly done by Tranda Total Solutions